top of page

Kā secīgu skaitļu virknei izmantot OFFSET




Man diezgan daudz ir bijis nepieciešams veidot sarakstu ar secīgiem kārtas skaitļiem. Šo uzdevumu esmu paveicis dažādos veidos, piemēram, manuāli veidojot secīgu skaitļu rindu vai veidojot formulu pēc principa x+1 (jeb iepriekšējā šūna +1). Šādi darot, iestarpinot vai dzēšot kādu rindu, numerācija nojūk un prasa korekciju.



Citkārt izmantoju MAX formulu, kur veidoju atsauci pret iepriekšējām šūnām +1, piemēram, formula šūnā A3 ir šāda: =MAX($A$1:A2)+1, kur MAX formulas pirmā šūnas atsauce ir absolūtās atsauces formā. Tomēr arī šim variantam, iestarpinot rindu, ir nepilnības. Tādēļ ir vērts izmantot OFFSET piemēru.

​OFFSET (nobīde) atgriež atsauci uz šūnu vai šūnu diapazonu, kas tiek noteikta kā norādītu rindu un kolonnu nobīde no atsauces šūnas.

Ja šūnā A3 ierakstītu formulu =OFFSET(A3,-1,0), tad rezultātā tiks parādīts šūnas A2 saturs. Ja 2.rida tiks izdzēsta, tad formula joprojām rādīs rezultātu, kas atrodas šūnā virs tās (nu jau A1 saturu). Lūk piemērs secīgu skaitļu iegūšanai. Formula 8.rindā pavairota uz pārējām rindām (izņemot B kolonnu, kur skaitļi ir manuāli ievadīti).


OFFSET funkcijai ir arī citi krietni sarežģītāki pielietojumi, par kuriem pastāstīšu kādā citā ierakstā vai Excel nodarbībā.

Ieraksti komentārā savas domas par šo variantu vai jautājumu par kādu savu līdzīgu piemēru.




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page