top of page

Kā strādāt ar datumiem un laikiem Excel?

Updated: Jun 2, 2020


Strādājot ar Excel, ļoti bieži gadās sastapties ar datumu un laiku informāciju un to formatēšanu, kopēšanu un apstrādi. Piedāvāju rakstu sēriju par datumiem Excel vidē, kurā izstāstīšu un parādīšu par datuma un laika pierakstu, formatējumu, svarīgākajām formulām un praktisko to pielietojumu.


Datuma glabāšana Excel

Lai gan izskatās, ka Excel saglabā informāciju par datumu kā trīs atsevišķus ciparus (gads, mēnesis, diena), patiesībā tā nav. Excel datumus saglabā kā veselus pozitīvus skaitļus, kuri tiek sākti skaitīt no 01.01.1900 datuma, un datums, ko mēs redzam Excel šūnā, patiesībā ir skaitlis ar datuma formatējumu.



Šim pieraksta veidam ir viena maza problēma – Excel vidē nav iespējams fiksēt datumus vecākus par 1900. gada 1. janvāri (ja mēģināsi tādus lietot, Excel tos uzskatīs par tekstuālu informāciju).

Pamēģini ierakstīt Excel šūnā datumu 06.07.2009 un pārliecinies. ka Excel to ir pieņēmis kā datumu. Par to var viegli pārliecināties, redzot, kurā šūnas pusē informācija izvietota. Datumu un skaitļu informāciju pēc noklusējuma Excel vienmēr izvieto šūnas labajā pusē, teksta informāciju – kreisajā pusē.


Blakus šūnā ieraksti šo pašu datumu, un tad noformatē to kā “General”. Formatēšanu var viegli veikt, esot Home rīkjoslā un pamainot formatējumu no Date uz General.


Datuma vietā mēs tagad redzam skaitli 40000. Kāpēc tā? Atbilde ir vienkārša: tas ir kopējais dienu skaits laika periodā no 01.01.1900 līdz 06.07.2009.


Laika glabāšana Excel


Tāpat kā datumi, arī laiks Excel šūnā tiek glabāts kā skaitlis, tikai atšķirībā no datuma laiks tiek fiksēts kā decimāldaļskaitlis, un tā vērtība var būt no 0 līdz 0.99999. Tā kā mums jau ir zināms, ka skaitlis 1 nozīmē viena vesela diena, mēs varam secināt, ka, izdalot 1 ar 24, iegūsim skaitli, kurš apzīmē vienu stundu. Attiecīgi ierakstot šūnā formulu

=1/24/60

iegūsim skaitli, kurš apzīmē minūti, bet, ierakstot šūnā formulu

=1/24/60/60

iegūsim skaitli, kurš apzīmē vienu sekundi.

Tagad mēs zinām, kā Excel glabā datuma un laika informāciju. Apvienojot šīs zināšanas, saprotam, ka jebkura datuma un laika informācija Excel tiek glabāta kā skaitļi, piemēri:

Datuma un laika pieraksta praktiskais pielietojums


Tagad ir skaidrs, kā tiek glabāta datuma un laika informācija, un varam ķerties pie šo zināšanu praktiskā pielietojuma.

Dienu skaits starp diviem datumiem


Dienu skaita aprēķināšana starp diviem datumiem kļūst triviāla, zinot, ka datumus Excel glabā kā veselus skaitļus. Pavisam vienkārši – no viena datuma ir jāatņem otrs:


Datuma noteikšana pēc noteikta dienu skaita


Var aprēķināt arī to, kāds datums būs pēc noteikta dienu skaita, sākot no mums zināma datuma. Tas palīdz, piemēram, aprēķināt izrakstīta rēķina apmaksas datumu, ja ir zināms, pēc cik dienām tas jāapmaksā:

Sekunžu skaits starp diviem laikiem

Ja ir zināmi skrējēju starta un finiša laiki, var aprēķināt, cik sekundes tie pavadījuši skrienot. Šim risinājumam pielietojams īpašs formatējums, kas palīdzēs šūnā parādīt sekunžu skaitu:


Izveidosim tabulu, kur A kolonā ierakstīsim sākuma laikus, B kolonā – beigu laikus, bet C kolonā atņemsim laiku B kolonā no laika A kolonā. Redzam, ka pēc noklusējuma Excel parāda informāciju laika formatējumā, piemēram, 2. rindai redzēsim “00:20:17” (0 stundas 20 minūtes 17 sekundes).

Ja vēlies, lai Excel šajā šūnā parāda kopējo sekunžu skaitu, dodies uz šīs šūnas formatējuma iestatījumiem:

  • Atrod rīkjoslas sadaļu "Home"

  • Atrod “Number” rīku grupu

  • Spied uz mazās podziņas rīku grupas labajā apakšējā stūrī

Alternatīvs un vēl ātrāks veids šūnas formatēšanas dialoga atvēršanai ir saīsne Ctrl + 1 (jātur nospiests taustiņš “Ctrl” un jānospiež taustiņš “1”)


Rezultātā tiks atvērts dialogs, kurā iespējams iestatīt šūnas formātu, izvēloties no esošiem formātiem, vai definēt savu formātu. Augstāk minētajam mērķim ir nepieciešams definēt savu formātu, tāpēc klikšķini uz Custom kategorijas, un Type laukā ieraksti

[s]

Šis formatējums Excel šūnā parādīs kopējo sekunžu skaitu starp abiem laikiem. Sīkāk par datumu un laiku formatēšanu pastāstīšu kādā no nākamajiem rakstiem.


Kad formāts ir iestatīts, spied uz "OK" pogas un redzams, ka “00:20:17” ir nomainīts uz “1217”.


Šajā reizē Tu uzzināji, kā Excel glabā datuma un laika informāciju un kā šo informāciju praktiski pielietot. Nākamajā rakstā pastāstīšu, kā Excel iespējams formatēt datuma un laika informāciju.


0 comments

Comments


bottom of page