top of page

Excel formula MATCH - iespējams, nenovērtētākā Excel meklēšanas formula

Updated: Sep 18, 2019

Ja lasīji rakstu par formulu VLOOKUP, kura meklējot atgrieza meklējamai vērtībai atbilstošu vērtību no kādas no blakus esošajām kolonām, tad MATCH formula līdzīgi kā VLOOKUP meklē vērtību kādā konkrētā laukā, tomēr atgriežamais rezultāts ir relatīvā meklējamās vērtības atrašanās vieta (pozīcija) šajā laukā.

Huu, izklausās sarežģīti un, iespējams, nav saprotams, kādam nolūkam tas nepieciešams, tomēr nav tik traki. Mazliet uzmanības un kļūs skaidrs.

MATCH formulas mērķis - norādīt meklējamās vērtības pozīciju meklējamajā laukā. Ar to var noteikt kādas vērtības atrašanās vietu (piemēram reitingu), noteikt kolonas vai rindas numuru, kurā atrodas vērtība. Faktiski tās pielietojums vislabāk izjūtams kombinācijā ar citām formulām. Tomēr šoreiz par pašu MATCH no pamatiem.

Pieraksts:

=MATCH (lookup_value, lookup_array, [match_type])
  • lookup value - meklējamā vērtība

  • table_array - lauks, kurā meklēt šo vērtību

  • [match_type] - '1' mazāks kā, '0' precīzs, '-1' lielāks kā (visbiežāk pielietotais parametrs ir tieši '0')

​Piemēriem izmantošu datus, kurus izmantoju VLOOKUP formulai:

Lūk 3 piemēri MATCH formulas pierakstam:

Iespējams, Tev šķiet, ka MATCH formulai nav diža pielietojuma. Zināmā mērā var piekrist, ja vien MATCH netiek lietots kopā ar kādu citu formulu. Nākamajā ierakstā pastāstīšu, kā MATCH lietot kopā ar VLOOKUP un pievienot VLOOKUP formulai dinamikas jaudu.

Piemēru ar MATCH formulu vari lejupielādēt un izmantot.




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page