top of page

Pašvaldību vēlēšanu rezultātu analīze ar MS Power BI

Viens no aktuālākajiem pagājušās nedēļas notikumiem bija pašvaldību vēlēšanas. Iespējams, arī Tu sekoji vēlēšanu gaitai. Es balsot devos jau ceturtdien, tādēļ brīvdienas bez lieka satraukuma pavadīju laukos.

Man patīk analizēt datus un arī vēlēšanu kontekstā ir, ko analizēt. Piedāvāju Tev savu skatījumu uz vēlēšanu rezultātiem Rīgā, ko veidoju ar Microsoft Power BI rīku.

Gribēju ieraudzīt, kāds ir iegūto balsu īpatsvars partiju sarakstiem pa apkaimēm un cik būtiski atšķiras rezultāti mikrorajonos. Rezultāts ir samērā paredzams - Saskaņas un GKR saraksta atbalsts mirkrorajonos ir teju divas reizes liekāks nekā pārējos Rīgas rajonos (piemēram, centrā vai Ākgenskalnā). Tomēr jāņem vērā, ka Saskaņas un GKR saraksts ieguvis lielāko atbalstu visās (izņemot vienu) Rīgas apkaimēs un teju visos vēlēšanu iecirkņos (150 no 158).

* spied uz iegultās atskaites labajā apakšējā stūrī divvirzienu bultiņas, lai atvērtu atskaiti pilnekrāna režīmā


Īsi par tehnisko risinājumu: dati apkopoti MS Excel tabulās - iecirkņu saraksts un adreses. Tiem pievienota informācija par apkaimēm un iedalījumu mikrorajonā vai pārējā teritorijā. Vēlēšanu dati ņemti no CVK mājas lapas un sakārtoti tabulā. Power BI modelī ielādētas Excel tabulas un izveidoti daži aprēķinu lauki (piemēram, atbalsta %, aktivitātes % u.c.). Izmantots Shape map vizuālais attēlojums, kur ielādēts json fails ar Rīgas apkaimju kontūrām.

Paldies Diānai par ideju, Ilmāram par apkaimju kontūrkarti un Emmai par palīdzēšanu sakārtot datus.


0 comments
bottom of page