top of page

Vai Excelī var iztikt bez "peles"?

Ko darīt, ja "pele" nedarbojas vai to nav ērti lietot? Varbūt Tu veic atkārtotas darbības - klikšķini vienas un tās pašas podziņas un varbūt padomā, kā gan to paveikt ātrāk?


Kāds noteikti ieteiks uzrakstīt kādu Macro komandu un tas būs viens labs risinājums. Arī man ir izveidotas vairākas biežāk lietojamo darbību Macro komandas, bet par to šoreiz nav stāsts.

Šoreiz vēlos pastāstīt par vienkāršāko īsceļu pielietošanu. Tev nepieciešams tikai treniņš un mazliet gribasspēka.

Tu noteikti zini par Ctrl+C (Copy) un Ctrl+V (Paste) īsceļiem. Tik pat droši varu apgalvot, ka zini par Ctrl+Z (Undo) vai Ctrl+Y (Redo). Excel ir iebūvētas daudzas īsceļu darbības.

Tomēr virkne darbību nav jāprogrammē, jo tās ir pieejamas rīkjoslā. Piemēram, es bieži izmantoju Īpašo vērtību ielīmēšanu (Home/Paste/Values), Rakurstabulu atsvaidzināšanu (Data/Refresh All), kā arī Filtru atjaunošanu (Data/Filters/Reapply) vai notīrīšanu (Data/Filters/Clear). Kā to izdarīt ātrāk?

Pamēģini piespiest kreiso Alt taustiņu. Tu ieraudzīsi, ka rīkjoslā parādās dažādi burti un skaitļi:

Burti un cipari norāda taustiņu, ar kuru var izsaukt norādīto darbību. Piemēram, "H" izsauc cilni "Home", "A" izsauc cilni "Data". Piespiežot "H" atveras cilne "Home":

Tagad burtu un ciparu kombinācijas norāda uz darbībām cilnē "Home". Izvēlies burtu "V" un atver "Paste" darbību:

Tagad spiežot taustiņu "V", tiks izpildīta vērtību ielīmēšanas darbība (Paste Values).

Tātad taustiņu kombinācija Alt pēc tam HVV veic vērtību ielīmēšanu (Paste Values).

Dažas manas iecienītākās darbības: Alt+: HVV - Paste Values HVF - Paste Functions ARA - Refresh All AC - Clear Filters AY1 - Reapply filters

Pavēro savas ikdienas darbības un pieraksti uz līmlapiņas tās. Lieto un darbs būs raitāks.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page