top of page

Kā noapaļot skaitļus līdz tuvākajam desmitam vai 50?


Kad runa ir par skaitļu noapaļošanu, tad parasti ar to tiek saprasts, cik zīmes aiz komata skaitlim jāatstāj pēc noapaļošanas. Reizēm gan sastopos ar gadījumiem, kad vajadzīga citāda skaitļu noapaļošana, piemēram, līdz veselam desmitam, simtam vai tūkstotim. Un ko darīt, kad rodas vajadzība noapaļošanu veikt līdz 25 vai 50? To paveikt ir pavisam vienkārši!

Ātrā atbilde

= ROUND ( skaitlis / X; 0 ) * X

Izmanto šādu formulu, kur:

  • ROUND -> formula noapaļošanai

  • skaitlis -> noapaļojamais skaitlis

  • X -> skaitlis līdz kādam vēlies noapaļot (piemēram, 10 -> līdz tuvākajam desmitam, 50 -> līdz tuvākjam 50, u.t.t.)

  • 0 -> tik zīmes aiz komata atstājamas pēc noapaļošanas

Atbilde soli pa solim


Iedomājies šādus piemērus, kur dažādi skaitļi jānoapaļo līdz noteiktam tuvākajam rādītājam (10, 25, 50 vai citam). Lai to panāktu:

  1. Noapaļojamo skaitli izdali ar skaitli, līdz kāda bāzei vēlies veikt noapaļošanu (piemēram, 10, 25, 50 u.t.t.)

  2. Veic iegūtā dalījuma noapaļošanu līdz 0 zīmēm aiz komata.

  3. Pareizini iegūto rezultātu ar 1.punktā izvēlēto bāzes noapaļošanas skaitli.

= ROUND ( 97 / 10; 0 ) * 10

Noapaļojot līdz veselam desmitam skaitli 97, jāiegūst 100. Lai to panāktu, ir 'jāatbrīvojas' no '7' skaitlī 97 un 'jāpievelk' tas pie tuvākā desmita. Ja 97 izdala ar 10, iegūst 9.7, ko normālā noapaļošanas gadījumā noapaļo uz 10. Tā kā noapaļojamais skaitlis tika izdalīts ar 10, tad gala rezultāta iegūšanai, pareizini noapaļoto rezultātu ar 10. Tehniski formula ir šāda (skaitļu vietā, protams, vari norādīt atsauci uz šūnām):

= ROUND ( 86 / 25; 0 ) * 25

Ja noapaļošana līdz tuvākajam desmitam šķiet gandrīz pašsaprotama, tad noapaļošana līdz tuvākajam 25 var tāda nešķist, tomēr tā ir tik pat vienkārša. Noapaļojamais skaitlis jāizdala ar 25, jāveic noapaļošana un rezultāts jāpareizina ar 25.

= ROUND ( 86 / 50; 0 ) * 50

Pēc pirmo divu piemēru analoģijas, vari veidot arī noapaļošanu līdz citai 'bāzei'. Gadījumā, kad noapaļošana veicama līdz tuvākajam 50, skaitlis dalāms ar 50, noapaļojams līdz 0 zīmēm aiz komata un atkal pareizināms ar 50.


* Atceries par iespēju izmantot formulas ROUNDUP() un ROUNDDOWN(), ja vēlies, lai noapaļošana notiek tikai uz augšu vai tikai uz leju.




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page