top of page

Excel formula SUMIF zem lupas

Updated: Sep 18, 2019


Rakstu sērijā par Excel meklēšanas funkcijām, Tev noteikti jāzina par divām saskaitīšanas formulām SUMIF un SUMIFS.

Tehniski tās veic saskaitīšanas darbību, tomēr šai saskaitīšanai ir nosacījumi un savā ziņā tās pielīdzināmas meklēšanas funkcijām. Ļoti noderēs finanšu analīzē, pārskatu izstrādē un citās darbībās, kurās Pivot tables nevēlies vai nevari izmantot.


Šoreiz detalizēti par SUMIF formulu jeb saskaitīšanu ar nosacījumiem. SUMIF ir formula, kura saskaita visas summas noteiktā diapazonā, kuras atbilst kritērijiem. Ja atceries rakstu par VLOOKUP, tad zini, ka VLOOKUP arī atrod vērtību pēc noteikta kritērija, tomēr VLOOKUP ir paredzēts vienas un tikai vienas vērtības atrašanai. Savukārt SUMIF saskaita visas vērtības, kuras atbilst kritērijiem.

=SUMIF(range, criteria, [sum_range]) =SUMIF(diapazons, kritēriji, [summas_diapazons])
  • range jeb diapazons – diapazons, kurā atrodas parametri, kurus novērtēt pēc dotajiem kritērijiem

  • criteria jeb kritēriji – konkrēts meklējamais parametrs

  • sum_range jeb summas_diapazons – diapazons, kurā atrodas saskaitāmās vērtības. Ja summas_diapazons netiek norādīts, tad saskaitīšanai tiek izmantots diapazons.

Vienkāršākajā versijā range jeb diapazons ir kolonna ar parametriem, savukārt sum_range jeb summas_diapazons ir kāda blakus esoša kolonna ar skaitliskām vērtībām. Lūk piemērs:

Mainot nosacījumu šūnā D3 uz kādu citu, Šūnā E3 tiks atspoguļots atbilstošais rezultāts. Tātad norādot nosacījumu (criteria jeb kritēriji), tiek saskaitītas visas vērtības, kuras atbilst nosacījumam. Vienkāršākajā variantā tā ir atbilstošas rindas šūna citā kolonnā.

​Kā redzi, šajā piemērā SUMIF formula atsaucas uz vertikāli izvietotiem laukiem. Nākamajā piemērā redzams, kā SUMIF darbojas horizontāli:

Šajā gadījumā range jeb diapazons parametrā iekļautās vērtības atrodas 2.rindā, savukārt saskaitāmās vērtības atrodas 3.rindā. Nosacījumā norādot vērtību “D”, summa atbilstoši ir 4.1.

Šie divi ir, manuprāt, biežāk sastopamie veidi, kā pielietot SUMIF formulu, tomēr ir vēl vairāki izmantošanas veidi, kurus vērts pieminēt.

Range jeb diapazonā norādītajiem parametriem nav jābūt tajā pašā rindā (vertikālajā variantā) vai kolonnā (horizontālajā variantā). Proti, SUMIF saskaitīs vērtības, kuras saskaitīšanas laukā (sum_range jeb summas_diapazons) atrodas relatīvā izvietojumā attiecībā pret parametru diapazonu. Izklausās sarežģītāk kā tas patiesībā ir. Lūk ilustratīvs piemērs:

Saskaitāmās vērtības un parametri novietoti atšķirīgās rindās. Šeit svarīgi ievērot pareizu parametru un saskaitāmo vērtību relatīvo izvietojumu. Vērtība B atrodas 2. un 7. pozīcijās Parametru laukā, tādēļ saskaitāmās vērtības tiek atlasītas attiecīgi 2. un 7. saskaitāmajā laukā.

Lūk vēl viens piemērs, kā izmantot SUMIF:

Šajā piemērā parametru lauks izvietots divās kolonnās tāpat kā saskaitāmās vērtības. Rezultātā tiek iegūta summa visām parametra laukā atbilstošām vērtībām summēšanas laukā.

Un nobeigumā vēl par kādu iespēju SUMIF formulā. Proti, range jeb diapazona vietā varam norādīt skaitlisko vērtību diapazonu (līdz ar to saskaitīšanas diapazonā sum_range  jeb summas_diapazons lauku neaizpilda), savukārt criteria jeb kritēriji vietā var norādīt skaitliskas vērtības vai skaitlisku vērtību nosacījumus, piemēram, "1", ">2", "<5" u.c.. Tā var iegūt vērtību, kura atbilst saskaitot skaitļus ņemot vērā norādīto kritēriju.

Paldies, ka lasīji un ceru, ka mani padomi Tev noderēs. Lejupielādē failu ar visiem piemēriem un uzlabo savas Excel prasmes.




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page